בעת האחרונה סוחפת את עולם עיצוב הפנים והאדריכלות מגמת הבטון המוחלק. בעוד שבעבר יושמה שיטה זו בעיקר במגזר העסקי והמסחרי, כיום היא מעוררת עניין רב גם בקרב משפחות הבונות את ביתן או מחליפות ריצוף קיים. ואולם, לפני שבוחרים בשיטה אלגנטית ועמידה זו, חשוב לדעת שיש לשיטת בטון מוחלק חסרונות, אותם כדאי להכיר ולקחת בחשבון.
בטון מוחלק, מה זה בכלל ?
מאחר שבטון מוחלק מהווה טרנד חדש יחסית במגזר הפרטי, מרבית האנשים עדיין מדמיינים מרצפות או פרקטים כאשר הם חושבים על ריצוף. ואולם, בטון מוחלק כשמו כן הוא – משטח בטון שיוצקים אל תבניות שהוכנו מראש, וזאת בין אם מדובר בבית שכבר עומד על תילו או המצוי בתהליכי בנייה. את הבטון מובילים אל האתר בעזרת מערבל, כשלעתים משתמשים במוביל בעל קיבולת גבוהה במיוחד. לאחר מכן שופכים אותו אל האזור האמור באתר הבנייה, או משתמשים במשאבה ייעודית בבית הקיים. בהמשך מוסיפים על פי צורך ובהתאם להזמנה חומרים שונים, המיועדים לשיפור החוזק והעמידות, וגם אבקת צבע מקשיח שיוצרת את הגוון המוזמן. לאחר התקשחות ראשונית של הבטון עוברים להחלקתו בעזרת אמצעים מיוחדים כגון שיטת ההליקופטר, ומורחים שכבה של סילר שתפקידה למנוע ספיגת שומנים ושחיקה, ובתוך כך גם להדגיש את צבע הריצוף.
בטון מוחלק חסרונות
בדומה לכל סוגי ושיטות הריצוף, יש גם לשיטת בטון מוחלק חסרונות אופייניים:
• פירוק – מאחר שמדובר הלכה למעשה ברצפת בטון, מתעוררת בעיה מורכבת יותר בהשוואה לסוגי ריצוף אחרים כאשר ישנה תקלה בצנרת המבנה. בעוד שבשיטות אחרות ניתן להסיר את המרצפות, את הבטון יש צורך לשבור. פעולה זו פוגמת במראה הריצוף, ולעתים אין אפשרות להשיב את מראהו ומצבו המקורי.
אך, ישנו פתרון אשר נותן מענה מושלם לבעיה זו. הנחת צינורות עיוורים טרם היציקה. במקרה של תקלת מים או חשמל בצינור הנמצא בבטון, משחילים צינור או כבלים חדשים בצינור העיוור ומחברים בקצוות את חיבור הכניסה והיציאה ופעולת הפירוק נחסכת.
• עלולים להופיע סדקים בריצוף הבטון. אם מופיע סדק בבטון לא מתקנים את הריצוף והוא נשאר במצב זה. אומנם מדובר לעתים רק בסדק, אולם למי שאוהב מראה מושלם וחף מפגמים, כדאי לקחת זאת בחשבון, ולבחון את היתרונות מול החסרונות.
• עלויות – סקר שוק יראה עד מהרה שקיימים הבדלים משמעותיים בין חברות המספקות ריצוף מוחלק. יחד עם זאת, ניתן לומר כי מדובר בשיטה יקרה יחסית מבין שלל אפשרויות הריצוף המוצעות כיום.
• קרירות – ישראל נהנית מאקלים חם וימי הקור האמתי ספורים ובודדים. יחד עם זאת, חשוב לדעת כי בטון מוחלק, כמו כל רצפת בטון, אינו סופח חום במהירות ולכן מאופיין בטמפרטורה קרה יחסית לסוגי ריצוף אחרים. מאידך, לאחר שהריצוף התחמם הוא שומר על טמפרטורה נעימה לאורך זמן רב.
• שכבת הסילר משמשת כאמור להגנה מפני ספיחה ושחיקה, ושומרת על הצבע המקורי. ואולם, שכבה זו נוטה בעצמה להישחק ולהיפגם עם השנים, ויש לחדשה מעת לעת.